Patrons de comportament: eina útil per a una bona fotografia

Foto: rogerpuig (MINKA)

La BioMARató no és només un repte de ciència ciutadana, sinó també una oportunitat única per als amants de la natura de perfeccionar les seves habilitats fotogràfiques. Participar en la BioMARató no es tracta només de documentar la biodiversitat del nostre entorn, sinó de capturar-ne l’essència amb imatges que transmetin la complexitat dels ecosistemes. Per això, hem volgut escriure aquest post sobre l’element més important per capturar una bona fotografia: el comportament dels animals.

La fotografia de la natura és una combinació única d’art i paciència. Per als fotògrafs de natura, la capacitat d’anticipar i capturar moments significatius sovint depèn de la comprensió dels patrons de comportament dels animals.

Comprendre els patrons de comportament

Els animals, igual que els éssers humans, segueixen patrons de comportament que es repeteixen en funció de l’hora del dia, la temporada i les seves necessitats biològiques. Entendre aquests patrons pot ser la clau per estar en el lloc correcte en el moment adequat.

Per exemple, les balenes geperudes migren cada any des de les seves zones d’alimentació a l’Antàrtida fins a les aigües càlides on es reprodueixen. Conèixer aquestes rutes i els moments de l’any en què això succeeix permet al fotògraf o fotògrafa posicionar-se en el lloc adequat per capturar imatges úniques.

Un altre exemple són els pops, caçadors nocturns molt hàbils. Durant la nit, surten dels seus refugis per buscar aliment, utilitzant la seva capacitat per canviar de color i camuflar-se. 

Foto: yespi (MINKA)

També tenim l’exemple de l’Elysia timida: si la volem trobar, hem de saber que quasi sempre es troba prop de l’alga unicel·lular Acetabularia acetabulum. Sabent això, ja tindrem la informació necessària per anar a l’aigua a la cerca d’aquesta espècie.

Foto: alexander_odf (MINKA)

Tot i que de vegades es pot tenir la sort de trobar espècies difícils de veure, sovint es tracta d’una recerca prèvia sobre l’animal que es vol fotografiar.

Observació prèvia i recerca

Abans de sortir a fotografiar, és essencial dedicar temps a investigar el patró de comportament de l’animal que volem immortalitzar. Conèixer la fauna local, els seus hàbits alimentaris i el seu comportament pot marcar una gran diferència entre una fotografia i una altra. A més, observar el comportament dels animals a través de la càmera durant un temps també ens pot ajudar a anticipar els seus moviments.

Per exemple, si volem fotografiar peixos lluna o ratjades, és fàcil saber on solen trobar-se. Podem preguntar a altres companys/es, consultar imatges d’Instagram d’altra gent o, a través de la plataforma MINKA, veure on s’han fotografiat aquestes espècies. Actualment, a la zona de Torredembarra, al nou biòtop que s’ha construït, s’hi poden trobar pràcticament cada dia peixos lluna

Foto: monyant (MINKA)

Un altre exemple són els cavallets de mar, una espècie difícil de veure. Intentar documentar la seva reproducció és complicat. Les femelles dipositen els ous a les bosses dels mascles, que després aquests incuben. Per poder documentar aquest fenomen, cal saber on es troben, i gràcies a la plataforma MINKA hem pogut veure que n’hi ha molts a la zona de Sant Feliu de Guíxols.

Foto: xasalva (MINKA)

A la BioMARató animem tothom a invertir temps en comprendre el comportament dels animals que volen fotografiar. Aquesta pràctica no només millora la qualitat de les fotografies, sinó que també ofereix una experiència més enriquidora.


Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins).

Comparteix aquest post

Més posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *