La importància de la ciència ciutadana en la conservació marina
La ciència ciutadana és un enfocament que permet a persones amb interès per la natura participar activament en la recopilació de dades que contribueixen directament a la recerca científica, la presa de decisions i la generació de coneixements. Aquesta col·laboració s’ha convertit en una eina fonamental per a la conservació marina, ja que implica el públic en la recollida d’informació essencial per al seguiment dels ecosistemes marins.
Les observacions recollides durant la BioMARató amb la col·laboració ciutadana són utilitzades per investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i d’altres centres de recerca arreu del món, aportant un coneixement més profund sobre la biodiversitat de la costa catalana.
La participació voluntària és especialment valuosa perquè permet obtenir dades en una escala geogràfica i temporal que seria inabastable només amb els recursos tradicionals dels científics. Això facilita la identificació més ràpida i precisa de problemes ambientals, com la pèrdua de biodiversitat o la contaminació. A més, aquesta implicació ciutadana fomenta la consciència i l’educació ambiental, contribuint a crear una societat més compromesa amb la protecció dels oceans.
MINKA i la ciència ciutadana
MINKA és una plataforma de ciència ciutadana que facilita la participació activa de la ciutadania en la investigació científica. Els usuaris poden carregar observacions geolocalitzades d’espècies, que són identificades col·laborativament per voluntaris i científics. Reconeguda oficialment com una Acció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per les Nacions Unides, MINKA contribueix al seguiment de la biodiversitat en línia amb els ODS de la UNESCO, com ara “Vida submarina” (14) i “Vida d’ecosistemes terrestres” (15). Properament, els participants podran ampliar les seves contribucions afegint dades ambientals, com ara la temperatura i la transparència de l’aigua, per donar suport a altres ODS.
La missió de MINKA se centra a promoure la sostenibilitat i afrontar els desafiaments globals, oferint a tothom l’oportunitat de contribuir al coneixement científic i prendre mesures per construir un futur més sostenible.
On van a parar les dades de la BioMARató penjades a MINKA?
Un dels principals objectius dels projectes de MINKA, com la BioMARató, és generar dades obertes i accessibles per a tothom, contribuint al coneixement i a la millora de la gestió de la biodiversitat, especialment a les platges metropolitanes.
Les observacions que assoleixen el “Grau de recerca”, és a dir, aquelles que han estat validades i contenen informació clau, com una fotografia, la data i el nom de l’espècie confirmat per la comunitat, són les que es podran utilitzar per a finalitats científiques.
Per això, un dels objectius a mig termini és incorporar les dades de la BioMARató a la Infraestructura Mundial de Dades sobre Biodiversitat (GBIF). Es tracta d’una xarxa internacional de dades finançada per governs de tot el món que permet l’accés obert a informació sobre biodiversitat des de qualsevol lloc del planeta.
El passat mes d’abril, un altre projecte que també utilitza MINKA, anomenat BioPlatgesMet, ja va publicar més de 500 observacions al repositori del GBIF. Properament, doncs, esperem que les dades de la BioMARató s’incorporin en aquest repositori mundial.
Comparteix aquest post
Més posts
Grups generals d’animals marins
Grups generals d’animals marins Al mar hi ha una gran diversitat de vida, amb una gran varietat d’espècies que hi viuen des de les aigües
Patrons de comportament: eina útil per a una bona fotografia
Patrons de comportament: eina útil per a una bona fotografia Foto: rogerpuig (MINKA) La BioMARató no és només un repte de ciència ciutadana, sinó també