Grups generals d’animals marins
Al mar hi ha una gran diversitat de vida, amb una gran varietat d’espècies que hi viuen des de les aigües superficials fins a les profunditats. Participar en la BioMARató és una excel·lent oportunitat per anar coneixent poc a poc tot allò que s’observa. A més, els científics i les científiques us ajuden a identificar totes les espècies que no teniu clares. En aquesta entrada, explorarem els principals grups d’animals marins que us permitin aproximar millor les vostres observacions a l’animal que correspon.
Peixos (fílum Chordata)
Els peixos són probablement els animals més coneguts. Aquest grup inclou des de els més petits fins als grans taurons. Aquesta es divideixen en dos grans grups: els peixos ossis i els cartilaginosos (taurons i rajades). Cada un d’aquests tenen les seves pròpies característiques per viure sota l’aigua. La millor forma de veure aquests animals és fent apnea, ja que les bombolles els espanten.
Foto: cocolotus (MINKA)
Equinoderms
Aquest grup és fascinant i molt divers. Aquests animals presenten una estructura calcària que actua com a esquelet externs. En aquest grup tant podem trobar estrelles de mar, eirçons o cogombres de mar. Tenen característiques úniques que es diferencien d’altres grups d’animals marins.
Una de les característiques més distintives és el seu sistema vascular aqüifer, un sistema hidràulic que utilitzen per a la locomoció, alimentació i respiració. Aquest sistema està format per una xarxa de canals d’aigua que ajuda a impulsar els peus ambulacrals, unes estructures que actuen com a ventoses. Per altra banda, aquests organisms també tenen la capacitat notable per regenerar parts del seu cos. De fet, una estrella de mar pot regenerar braços sencers.
Foto: elibonfill (MINKA)
Briozous
Els briozos són petits animals, generalment marins, que viuen en colònies compostes per molts individus diminuts anomenats zooides. Cada zooide és un organisme complet. Aquest grup es sol fixar a superfícies dures com roques, algues, closques o coralls, formant colònies que sovint es confonen en algues o altres grups.
Foto: albertvim (MINKA)
Mol·luscs
Aquest grup tenen simetría bilateral, és a dir, si passem una línea imaginària pel mig, són pràcticament iguals d’una banda i de l’altra. El grup engloba calamars, sípies, pops, pextines, cargols marins o els famosos nudibranquis. Aquests animals solen tenir cossos tous, sovint protegits per closques dures en el cas dels bivalves i gasteròpodes.
Foto: sergio_zafra (MINKA)
Cnidaris
És un grup molt divers, que inclou organisms tan coneguts com les meduses, anemones de mar, coralls i les hidres. El nom de Cnidaria prové de les cèl·lules urticants especials que tenen, anomenades cnidòcits, que utilitzen per capturar preses i defensar-se. Una curiositat d’aquest grup és la capacitat de tenir dues fases de vida. Molts d’ells tenen un cicle de vida que altera una fase de pòlip (sèssil i adherit a una superfície) i la fase medusa (flotant i mòbil).
Foto: itziardiving (MINKA)
Porifera
Els porífers, coneguts com a esponges, són el grup més antic i simple d’animals multicel·lulars. Aquests organismes tenen tot el cos ple de porus i canals que permeten el pas de l’aigua, d’on obteenen els nutrients i l’oxigen necessaris. Aquest grup també presenta unes petites estructures, anomenades espícules, que estan fetes de sílice o carbonat càlcic, que els donen estructura i també serveixen de defensa contra depredadors.
Foto: annacanela (MINKA)
Grans mamífers marins
Per últim, i no menys important, també ens agradaria desciure els grans mamífers marins, un grup divers i fascinant. Tot i que són mamífers, és a dir, animals de sang calenta, amb pèl (o restes de pèl), i que alimenten les seves cris amb llet, han desenvolupat adaptacions úniques per sobreviure en el medi marí. Les balenes, per exemple, han desenvolupat unes barbes que els permeten filtrat petits organisms com kill o plàncton.
No obstant, la seva característica principal, és la seva intel·ligència i la capacitat per comunicar-se mitjançant sons complexos. Podem trobar un gran grup com son: balenes, dofins, dugong, vaca marina, foques, lleons marins, morses, llúdriga marina, etc. Majoritàriament, tots tenen un cos hidrodinàmic i aletes caudals poderoses per poder nedar ràpidament. Tots ells necesiten arribar a la superfície per respirar aire, ja que tenen pulmons i no brànquies com els peixos.
Foto: bernat (MINKA)
Aquestes agrupacions representen els organismes més coneguts, però també n’hi ha d’altres igualment fascinants, com els anèl·lids, els nematodes o els artròpodes. Tots ells contribueixen a la diversitat dels ecosistemes marins.
Gràcies als avenços en tecnologies genètiques i en biologia molecular, els centres de recerca descobreixen noves espècies constantment i en reclassifiquen d’altres, fet que permet que l’arbre de la vida marina s’ampliï i es modifiqui contínuament. Aquesta publicació ofereix un breu resum dels grups més coneguts per ajudar a comprendre millor la biodiversitat marina, però la veritat és que el nostre coneixement sobre el món marí està en constant evolució.
La BioMARató no només és una oportunitat per participar en la ciència ciutadana, sinó també una manera d’implicar-se en la descoberta i la documentació d’espècies, tant les conegudes com les que estan per descobrir.
Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins).
Comparteix aquest post
Més posts
Científic per un dia? Com s’interpreten dades de MINKA
Científic per un dia? Com s’interpreten dades de MINKA Com bé sabeu, la BioMARató és una competició amistosa que té per objectiu censar la biodiversitat
Explorar zones inexplorades: anima’t a bussejar a les zones buides del mapa de MINKA
Explorar zones inexplorades: anima’t a bussejar per les zones buides del mapa de MINKA Foto: Anèl·lides – Serveis Ambientals Marins Des de l’inici de la