Celebrem el Dia Mundial dels Oceans amb la BioMARató

biomarato

La BioMARató és un projecte de ciència ciutadana que té per objectiu censar la biodiversitat marina i costanera d’una zona a través d’una competició amistosa amb altres regions o ciutats. La regió guanyadora serà la que aconsegueixi més quantitat d’observacions d’éssers vius sota l’aigua o a la costa, la que obtingui més espècies invasores i rares, i la que aconsegueixi el major nombre de participants, sota el paraigües de la plataforma  MINKA . A més a més, enguany d’entre totes les persones participants es repartiran premis aleatoris, i també hi haurà premis per a les persones amb més observacions, més espècies rares…

La idea de la BioMARató és molt senzilla: una persona amant de la mar com tu fa una fotografia d’alguna espècie de fauna o flora que vegi a la mar, a la platja o al passeig marítim, i  penja aquesta fotografia amb la seva ubicació a la plataforma web MINKA. Un cop penjada la fotografia pots identificar l’espècie si la coneixes, o bé demanar a la comunitat que t’ajudi a identificar-la. No és genial? Això permet participar a qualsevol persona engrescada que passegi vora la mar, navegui, o bé practiqui esnòrquel, apnea o submarinisme, i que disposi d’una càmera per a fer fotografies, ja sigui fora o dins l’aigua.

Ara mateix hi ha una competició en marxa a Catalunya, on competeixen les 3 províncies de costa: Tarragona, Barcelona i Girona. Cada any la competició s’organitza a primavera i estiu, i enguany a Catalunya se celebra des de l’1 de maig fins al 30 de setembre, així que tens 5 mesos  per a poder-hi participar i contribuir a la recerca! Però la BioMARató vol tenir un abast més ampli, i  també hi ha  una altra competició a Itàlia, que s’organitza al mes de juny en el marc del Posidonia Green Festival i enguany serà el segon any que té lloc.

La idea de tot plegat va sorgir l’any 2020 del grup de recerca EMBIMOS de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), com una proposta per a establir connexions entre diferents entitats ambientals a Catalunya, i poder alhora fer un gran cens participatiu de la biodiversitat marina i costanera de la costa catalana. En aquest grup inicial s’hi trobaven Anèl·lides Serveis ambientals marins a Barcelona, Plàncton Diving a l’Ametlla de Mar i Xatrac a Lloret, de manera que les 3 províncies catalanes de costa quedaven representades per entitats locals que animaven a la gent local a participar.  Actualment la família ha crescut, i ara hi col·labora també la  FECDAS (Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques), i a  més, la BioMARató  forma part dels projectes de recerca Europeus MINKE i ANERIS.

ponts rosamar biomarato

Aquest tipus de projectes busca implicar a la ciutadania, especialment l’entusiasta de la mar, a col·laborar en la recerca amb les seves observacions de forma voluntària. De fet, són una molt bona oportunitat per formar part d’una comunitat d’altres persones motivades per estudiar i conèixer més sobre la mar i la seva fauna i flora. L’any passat hi van participar 127 persones de tota Catalunya, d’edats i perfils molt diferents des de gent del món científic a persones aficionades a la pràctica de l’snorkel o el busseig sense coneixements de biologia marina. Gràcies a la seva participació desinteressada, l’any  2022 vam obtenir 21700 observacions, entre les quals es van censar 1300 espècies de fauna i flora (1075 d’aquestes espècies exclusivament marines). Et recomanem que facis una ullada a les dades de l’any passat a la nostra web ja que de ben segur et sorprendràs!

Totes aquestes dades obtingudes gràcies a la contribució de persones com tu, són usades per investigadors i investigadores de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i d’altres llocs del món, per conèixer més sobre el nostre planeta. Com et pots imaginar, la comunitat científica no tindria prou recursos econòmics ni personals per a poder obtenir tantes dades, així que la vostra contribució és essencial. Per a que et facis una idea d’un exemple del què passa amb aquestes dades, et direm que  les observacions de peixos obtingudes a Barcelona serviran per augmentar la capa de peixos de l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, cosa que ajuda a visibilitzar la biodiversitat d’aquesta ciutat i a fer conscient a l’ajuntament de la necessitat de fer plans per a conservar-les. Això demostra com tenir aquestes dades pot ajudar a la conservació a nivell local.

capa peixos atles biodiersitat barcelona

Les observacions obtingudes en projectes de ciència ciutadana com la BioMARató contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO, una sèrie d’objectius universals i integradors que aborden diferents temàtiques entre elles la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del planeta. Aquests objectius han de ser el guió per a les Nacions Unides a l’horar d’implementar la seva agenda d’accions d’aquí al 2030. Per això és important tota la informació que es pugui aportar sobre la nostra biodiversitat marina i costanera, per tal de tenir prou dades per plantejar accions en favor de la seva protecció.

 

La BioMARató el Dia Mundial dels Oceans

Per cert, sabeu que el dia 8 de juny se celebra el Dia Mundial dels Oceans? Aquesta data vol recordar-nos la importància que tenen els oceans en el nostre dia a dia com a:

  • Pulmons del planeta: l’oceà produeix com a mínim el 50% de l’oxigen del planeta.
  • Reservori de biodiversitat: la major part de la biodiversitat al planeta és marina.
  • Font d’aliments i medicines: s’estima que és la principal font de proteïnes per a més de mil milions de persones en tot el món.
  • Peça clau per a l’economia mundial per la gran quantitat de llocs de treball que genera.

Tanmateix,  aquest dia es busca informar sobre l’impacte que tenim les persones en els oceans, i generar una petita espurna dins nostre per tal que ens unim per a protegir-los i conservar-los. No creus que la millor manera de celebrar-ho seria anar a l’aigua, fer fotografies i compartir-les a la nostra plataforma Minka? Som-hi, agafa la càmera, ves a l’aigua i a participar! I si no saps on anar o vols fer-ho en grup, pots apuntar-te al gran nombre d’activitats que organitzen les nostres entitats col·laboradores: https://biomarato.com/inscriute/activitats-catalunya/

Comptem amb les teves observacions!

Comparteix aquest post

Més posts