Participar en la BioMARató enguany té premi!

què es la BioMARató?

Com bé sabeu la #BioMARató és una competició amistosa que té per objectiu censar la biodiversitat marina a partir de fotografies fetes per la ciutadania. Sols el fet de contribuir a la ciència amb les nostres fotografies ja és molt satisfactori per moltes persones com nosaltres, oi que sí? Ens agrada anar a l’aigua a gaudir i saber que alhora podem contribuir perquè se sàpiga més del que estem veient i ajudar al món de la recerca en biodiversitat.

Enguany l’equip de la #BioMARató està molt content perquè no només hem aconseguit una sèrie d’entitats col·laboradores a l’hora de motivar a les persones a participar com són Anèl·lides Serveis Ambientals Marins, la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS),  Plàncton Diving i el Centre d’Estudis del Mar de Sitges, sinó que algunes d’elles i la marca de submarinisme Cressi també han ofert premis per a les persones participants en aquest repte.  Voleu saber de quins premis es tracta? Doncs continueu llegint!

Tothom hi pot  participar?

El primer de tot que heu de saber és que cal ser major de 18 anys per a poder participar. Si sou menors d’edat no patiu, animeu al vostre pare o mare que es facin un compte i participeu conjuntament en família! 

Un cop complet aquest requisit, cal tenir creat un usuari personal a la plataforma de ciència ciutadana MINKA (si encara no el teniu ja podeu córrer a fer-vos-el!) i evidentment haver penjat un mínim de 10 observacions diferents de biodiversitat marina i costanera a MINKA fetes dins el territori català entre maig i setembre de 2023

Però, no totes les observacions serveixen, sinó que han d’haver assolit el grau de recerca… Sabeu què vol dir? Significa que l’observació té data, lloc, un arxiu per corroborar i que més de ⅔ de la comunitat està a favor de la identificació. Per això també és important que no sols hi hagi gent que pengi fotografies sinó també gent amb coneixements que validin les identificacions.

Si pugeu les vostres fotografies a través d’un compte d’una entitat o una empresa, no serveix, així com tampoc si teniu algun vincle laboral amb les entitats organitzadores o col·laboradores de l’edició 2023 (Institut de Ciències del Mar, Anèl·lides, FECDAS, Plàncton Diving i el Centre d’Estudis del Mar de Sitges)

Quines categories de participació hi ha?

Hi ha 5 categories: una per cadascuna de les 3 províncies catalanes de costa, una categoria global per tota Catalunya i una de premis aleatoris a la que poden optar totes les persones participants aquest 2023. Cada persona participant podrà guanyar un màxim de 3 premis: un a les categories de província, un a la categoria global i un a la categoria de premis aleatoris, així que teniu un munt d’opcions per a guanyar un dels premis enguany.

Dins de les categories per província el què volem premiar són les persones participants que hagin aportat més observacions localitzades en aquella província, les quals hagin aconseguit el grau de recerca. 

En el cas de la província de Girona podeu guanyar sortides d’snorkel o busseig a Blanes, Begur o Palamós,  o un exemplar del llibre “Guia pràctica per fotografiar nudibranquis del litoral espanyol: 247 espècies del Mediterrani, costa cantàbrica, Atlàntic nord i Canàries” de Xavier Salvador (investigador a l’ICM-CSIC).

En el cas de la província de Barcelona podeu guanyar sortides de bussejar per observar gorgònies, sortides d’snorkel o un exemplar imprès de la Guia Participativa Marina del Barcelonès d’ICM-CSIC i Anèl·lides, Serveis Ambientals Marins.

A la província de Tarragona podeu guanyar un bateig de busseig, un curs d’Introducció a la biologia marina o una sortida d’snorkel guiat.

Dins de la categoria global hi participa tothom, ja que el què busquem són les persones que hagin aportat més observacions dins el territori català, les quals hagin aconseguit el grau de recerca. En aquest cas els premis són 3 xecs regal de la marca de material de submarinisme Cressi per valor de 50, 100 i 200 euros. Un bon premi per a equipar-vos millor per anar a l’aigua, oi?

I la darrera categoria són els premis aleatoris, als quals opten totes les persones participants de la BioMARató 2023, que s’aniran sortejant cada setmana i entre els quals hi ha 7 places al curs en línia de fotografia subaquàtica amb Xavier Salvador (campió de fotografia subaquàtica en apnea en diferents certàmens), 4 exemplars de la Guia de camp: Fauna i flora de la mar Mediterrània d’ Enric Ballesteros i Toni Llobet, i una plaça al curs de busseig científic de FECDAS. Cada dilluns farem el sorteig així que cal que estigueu atents i atentes al vostre perfil a Minka per saber si heu guanyat així com a la nostra web. Molta sort!

Com es decidiran les persones guanyadores?

Hem configurat un jurat de 4 membres format per una persona representant de cadascuna de les entitats organitzadores de la BioMARató 2023, que emetran el seu veredicte el 30 d’octubre de 2023. Uns dies més tard es farà una cerimònia d’entrega de premis a Barcelona on podreu recollir el vostre premi i conèixer la resta de persones guanyadores i participants.

Des de l’organització publicarem els noms de les persones guanyadores a la web de la BioMARató (www.biomarato.com) i ens posarem en contacte amb les persones  guanyadores a través de la plataforma de ciència ciutadana MINKA.

Per tant, recordeu que el termini de participació és des de l’1 de maig del 2023 a les 6h del matí fins al 30 de setembre del 2023 a les 23:59h, hora peninsular espanyola. Teniu un munt de dies encara per a poder participar, així que no perdeu l’oportunitat de guanyar algun dels premis! Comptem amb les vostres observacions per a conèixer més la biodiversitat de la costa catalana!

Si encara tens algun dubte, entra al nostre apartat web on ho expliquem tot en detall: https://biomarato.com/que-es-la-biomarato/participa-i-guanya-premis/ 

Comparteix aquest post

Més posts