Com fotografiar nudibranquis?

La fotografia, com la coneixem avui en dia, es va crear a partir del segle XIX i ens ha ajudat moltíssim a registrar i documentar tot el que ens envolta. Ja ho diu la dita: “si no hi ha imatge, no existeix”. A més, és una eina molt útil per a la ciència ciutadana, ja que ens permet registrar de manera efectiva esdeveniments, fenòmens i observacions científiques. Això també fa que sigui una eina accessible per a un ampli nombre de persones que poden visualitzar i aprendre d’aquestes imatges. En el món de la #BioMARató, sense una imatge seria impossible poder verificar i validar dades recopilades per les persones voluntàries. Així i tot, hi ha imatges que són difícils de distinguir adequadament quina espècie és. 

Si estàs pensant a començar en el món de la fotografia, vols participar en la BioMARató, o vols aprendre com fer bones fotos per distinguir espècies, aquest post és per a TU! 

Què necessitem? 

Per començar a fer fotografies amb una càmera aquàtica seria suficient, però com ens trobem en un ambient en què es pot anar a més profunditat, seria necessari una carcassa submarina i una font de llum. En aquest post podem observar que tenim diferents càmeres, des de la més simple com una GoPro, on el preu és més assequible fins a una reflex on la seva carcassa ja val més que la pròpia càmera. En aquest cas ens centrarem només en l’Olympus. 

La càmera Olympus tant la TG 5, 6 i la nova 7 (encara que no té massa diferències amb la resta), s’ha tornat una de les càmeres més comprades per la gent que es dedica en registrar el món submarí. 

  • És resistent a l’aigua i als elements. Dissenyada per ser submergible fins a 15 m de profunditat sense necessitat de carcassa addicional. Encara que es recomenable comprar-la, ja que la sorra acaba degradant els materials. 
  • Compta amb modes de fotografia predefinits. Per exemple, disposa del mode microscòpic, que és perfecte per fotografiar nudibranquis o altres espècies molt petites. 
  • Té una lent d’alta qualitat, amb una obertura màxima de f/2.0, que per qui no ho sàpiga, la f ens determina la llum que pot entrar a la nostra càmera i com més petit sigui el número més llum podrà entrar, convertint les imatges més clares i nítides baix l’aigua inclús en condicions de poca llum. 


En resum, és una càmera que és fàcil de portar i intuïtiva. 
Les GoPro serveixen per fer vídeos més que fotografies i la qualitat és molt bona. Així i tot, els petits detalls passen desapercebuts tret que siguin animals grans. Per la BioMARató no es poden pujar vídeos, però es poden fer captures d’aquests i penjar-los com imatges. El món de les reflex és una mica més complex i no hi entrarem per no marejar-nos. 

Pel que fa a la font de llum, hi ha molta gent que prefereix fer fotografies naturals sense cap mena d’il·luminació, però molts cops hi ha espècies que ho necessiten si les volem identificar com cal. Per això, existeixen els flaixos o els focus d’enfoc o de vídeo. Ens ajuden a il·luminar els nostres models, especialment les espècies molt petites o les que es troben més lluny. 

Per acabar, referent a què necessitem, és molt important que sempre que es pugui ens disparin les imatges en format RAW (és com un negatiu dels d’abans), ja que ens permet tenir major flexibilitat per editar-les posteriorment. Les GoPro no tenen aquesta opció. 

 

Com fotografiar nudibranquis? 

Ara si, anem al que ens interessa. Aquí us presentarem alguns tips bàsics i generals de quina seria la millor manera de fotografiar nudibranquis. 

Tips bàsics

  • Conèixer l’anatomia bàsica
  • Tipus d’alimentació
  • Estudiar el comportament

Tots aquests tips ens poden ajudar a trobar-los i a saber com es mouen i quin és el millor moment per fotografiar-los. 

Els primers passos són: 

  • Buscar nudibranquis que vinguin cap a tu, com aquesta imatge (cedida per Judith Camps).
  • Familiaritzar-te amb els moviments de l’animal
  • Opció de fer fotos del cos complet o parts del nudibranqui (per la BioMARató és millor tenir diferents parts per poder identificar millor)
  • L’estabilitat de la càmera és molt important. Ja sabem que baix l’aigua, si hi ha mar de fons o algun corrent es fa una mica més complicat, ja que no tenim un trípode com a terra. Així i tot, la flotabilitat nostra és el trípode que necessitem. 
  • El temps i la paciència seran els teus aliats. Els nudibranquis poden ser animals esquius, o et donen el cul, o només els pots fotografiar des de dalt, entre altes. Encara així, si esperes una estona segur que acaba posant la seva millor cara. 
  • És molt important que es respecti l’entorn marí. No molestar als nudibranquis ni al seu hàbitat. No per fer una bona fotografia hem de moure l’animal.

Quan ja ets un expert

  • S’ha d’enquadrar el model al quadre, buscar els contrastes. La composició és un món paral·lel però molt important, ja que ho és tot per veure una foto dolenta o maca.
  • Rinòfors sempre a focus.
  • Aproximar-se, disparar des d’avall apuntant cap amunt.
  • El fons ho és TOT, si hi ha un mal fons, aquesta resta protagonisme (fotografia cedida per Judith Camps).

 

Com aconseguim un fons negre?

Segur que heu vist moltes imatges amb fons negre, i pensareu “uau, que bonic”, ja que resalta el model a fotografiar. 

  • Velocitat alta de dispar (les olympus tenen mode manual, sinó sempre s’ha d’intentar que el model tingui tot el mar per enrere i no tingui cap altre fons.
  • El flaix és molt important.

També és molt interessant documentar el comportament. Per exemple, les postes d’ous o la reproducció (Imatges cedides per Judith Camps). 

 

Recomanacions llibres de fotografia

Si en voleu aprendre més i aquest blog us ha paregut insuficient, aquí us deixem unes quantes recomanacions de llibres sobre fotografia que us poden interessar. 

Guía práctica para fotografiar nudibranquios

“¿Quiere saber cómo encontrar nudibranquios y cómo inmortalizarlos? Esta guía ilustrada le desvela los secretos para localizar nudibranquios y le proporciona los trucos para realizar las mejores fotografías macro. El autor ha recogido en este libro 247 especies distintas de heterobranquios de aguas españolas, donde detalla la ecología, la alimentación y las claves para poder hallar cada molusco. Con Fotografiar nudibranquios descubrirá: o La descripción, las características, las curiosidades y la biología de los heterobranquios. o Los diferentes hábitats submarinos y que analizar en cada uno. o Los equipos para sus fotografías y las diferentes tecnicas a emplear. o Los secretos de la fotografía nocturna. Tanto si quiere mejorar sus fotografías de nudibranquios, como si le apasionan sus colores y quiere aprender a encontrar más, no puede dejar escapar esta guía. Xavier Salvador nació en 1991 en plena Costa Brava. Especialista en la fotografía en apnea, es un apasionado de todos los organismos marinos y, en especial, de los nudibranquios (ha realizado un gran número de primeras citas de este grupo en el Mediterráneo). Ha sido campeón de España de Fotosub apnea en 2016 (La Gomera), subcampeón de España en 2015 (Mallorca) y en 2018 (Ibiza), campeón de Cataluña absoluto en 2016, 20” 

 

La fotografía submarina con gran angular

¿Conoces las claves para realizar buenas fotografías submarinas con gran angular? La fotografía submarina con gran angular requiere un gran dominio de la técnica fotográfica y un eficiente control de la iluminación. Es la disciplina que presenta mayor dificultad entre las distintas modalidades de fotografía submarina. La dificultad de esta especialidad fotográfica hace que algunos fotógrafos submarinos muestren cierto bloqueo para el uso de este tipo de ópticas. En este libro encontrarás explicaciones técnicas, trucos, métodos de trabajo y fotografías realizadas por el autor, con comentarios sobre los parámetros utilizados, que te ayudarán a mejorar tus imágenes. Descubre los secretos de la fotografía submarina con gran angular y consigue representar la belleza del fondo marino con el mayor realismo y espectacularidad posibles. Marc Giménez es Ingeniero Industrial. Buceador desde 1984 y fotógrafo subacuático desde 2004, fue campeón de Cataluña y campeón de España en 2013. En 2014 consiguió dos medallas (Oro y Bronce) en el Campeonato de Europa y ganó el Open Fotosub del Hierro. Gracias a sus conocimientos y experiencia, afirma que ‘la competición en fotografía submarina no es un fin sino un medio para mejorar y para aprender. En realidad, el fin es llegar a ser capaz de captar ese mundo maravilloso que hay bajo la superficie, con el máximo realismo y espectacularidad posible. Si con mis fotografías he conseguido alguna vez que alguien se interese en conocer mejor ese tesoro sumergido, ¡objetivo cumplido!’”

 

Fotografía submarina con cámaras compactas

¿Quieres perder el miedo al modo manual y realizar buenas fotografías con cámara compacta? No importa si eres un completo novato o si llevas mucho tiempo haciendo fotos: si te gusta bucear y tienes una cámara fotográfica compacta, este es tu libro. Con él aprenderás los conocimientos necesarios para iniciarte en este mundo y perfeccionarás tu técnica, mejorando la calidad de tus imágenes acuáticas. En este manual encontrarás: Cómo aplicar las técnicas básicas de la fotografía (velocidad de obturación, diafragma, ISO, etc.) en la fotografía subacuática. Claves sobre las cámaras, las carcasas, las lentes húmedas, los flashes, el balance de blancos y la composición fotográfica. Un sinfín de accesorios, técnicas y consejos sobre la fotografía con cámara compacta. Aprovecha la ocasión y consigue el libro con el que exprimirás al máximo tu potencial, obtendrás unos resultados increíbles y te convertirás en un gran fotosub.” 


Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins).

Comparteix aquest post

Més posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *