La BioMARató reconeix amb 12 premis les persones voluntàries més actives de l’edició 2023

Premiats Global BioMARato 2023

Els guardons es van entregar el passat 15 de desembre a la Festa del Voluntariat, celebrada al Centre de la Platja de Barcelona.

L’acte va comptar amb més de 50 assistents i va inaugurar l’exposició de les millors fotografies aportades per la comunitat al llarg d’aquesta edició.

El passat 15 de desembre la BioMARató va posar punt final a la temporada de 2023 amb la celebració de la Festa del Voluntariat. Aquest any, la competició amistosa de ciència ciutadana entre províncies catalanes ha recollit un total de 60.562 observacions a la plataforma MINKA, reportat 1.426 espècies diferents i comptat amb la participació de 301 persones. 

Durant l’acte de cloenda, l’equip coordinador del projecte va atorgar els premis a les persones voluntàries que han aportat el nombre més alt d’observacions catalogades com a “grau recerca”. Aquestes, són les que contenen tota la informació necessària perquè siguin dades d’utilitat científica com la fotografia de l’espècie, la seva ubicació, la data d’observació i la validació del nom l’espècie per part de, com a mínim, dues persones expertes de la comunitat. 

En la categoria global, Miquel Pontes va ser el voluntari que ha aportat més observacions al llarg de tota la BioMARató d’enguany. El van seguir Josep de Gea, com a segon classificat, i Edu Alcaniz, amb el tercer premi. Els guardonats d’aquesta categoria es van endur uns xecs regal de material de la botiga Cressi. L’investigador de l’ICM-CSIC i responsable del projecte, Jaume Piera, en va fer les entregues. 

De la província de Tarragona, la primera classificada va ser Monique Mendoza, seguida per Eva Ramírez, en segona posició i, Guillem Mayor, com a tercer classificat. La codirectora de l’empresa Plàncton, Aurora Requena, va entregar els obsequis, valorats en sortides de snorkel, cursos i un bateig de submarinisme. 

Per a la província de Girona es va reconèixer a Miquel Pontes amb el primer premi, seguit per Josep de Gea, i en tercer lloc, Enric Badosa. El president de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), Guillermo Álvarez, va entregar els premis, consistents en diverses sortides de snorkel o busseig i guies d’identificació d’espècies. 

En la categoria de la província de Barcelona, Edu Alcaniz com a primer classificat, Núria González com a segona classificada i Jose Manuel Astals, com a tercer classificat. Els premis van ser sortides de snorkel, busseig i guies d’identificació i van ser entregats per la fundadora de l’empresa Anèl·lides Serveis Mediambientals, Andrea Comaposada.

Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC i el cap darrera la idea de la BioMARató, va celebrar els bons resultats d’enguany i va animar a les persones voluntàries a arribar a les 120.000 observaciones en la propera edició. 

L’acte va aconseguir així reunir presencialment part de la comunitat MINKA, acostumada a interactuar a través de la plataforma. A més, es va presentar l’exposició de fotografies “BioMARató 2023 Platges amb vida”, que consta d’una selecció de 30 fotografies de persones usuàries de MINKA, en quatre categories; espècies amenaçades, espècies rares, ’invasores i de més qualitat gràfica. Es preveu que l’exposició pugui ser visitada en altres centres i dates properament.

La BioMARató és un esdeveniment de ciència ciutadana organitzat pel grup de recerca EMBIMOS de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb la participació de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), Anèl·lides – Serveis Ambientals Marins, Plàncton Diving i els projectes europeus MINKE, ANERIS, ECS i GUARDEN.

 

Comparteix aquest post

Més posts