TOP 5 espècies de les diferents províncies

Ens trobem al juliol i ja han passat dos mesos des que va començar la BioMARató. Actualment, la plataforma MINKA ja acumula més de 274.000 observacions. Són moltes les persones que dia darrere dia s’han implicat i han demostrat el seu creixent interès per la biodiversitat de la costa catalana i espanyola. Ara bé, us heu parat a fixar-vos quines són les espècies més abundants i més fotografiades?

A continuació, analitzarem el top 5 de peixos, cnidaris i mol·luscs que s’han observat durant els mesos de competició per cada pronvicia. 

En l’àmbit general de la plataforma MINKA

Quin és el Top 5 de peixos?

Girona

Barcelona

Tarragona

Sembla que la donzella repeteix cada any com la espècie amb més observacions. Compta amb 148 observacions a Girona i 147 a Barcelona. Encara així, a Tarragona la corona, de moment, la du la Sarpa salpa amb 50 observacions.  

Què sabem de la donzella?  Té molts noms diferents com, juliola, senyoreta… Quan arriba a l’any de vida ja es considera sexualment madur, i és hermafrodita proterogínia, és a dir, que les femelles es transformen en mascles. També tenen dimorfisme sexual, és a dir, que hi ha diferències visuals entre els mascles i les femelles. De fet, els mascles tenen una coloració més cridanera amb colors intensos, i les femelles són d’un color marró clar. I quant a la seva alimentació, la donzella menja una mica de tot com  estrelles, eriçons, gambes, etc. 

Quin és el Top 5 de cnidaris (coralls, anemones, meduses)?

Girona

Tarragona

Barcelona

Els cnidaris són un grup d’animals relativament simples, d’ambients majoritàriament marins. Si ens fixem en el top 5 la corona la porta la gorgònia roja Paramuricea clavata amb 149 observacions (serà per què ha començat el període de reproducció?) a la província de Girona.  En canvi, a la zona de Tarragona l’espècie més observada es l’anemone comuna (Anemonia viridis), amb 44 observacions.

Segur que tots l’heu vist, ja que es troba a tot arreu. Aquesta anemone (sí, s’escriu amb E final i no amb A tal com indica el DIEC) viu en aigües temperades com les del nord-est de l’Atlàntic, l’estret de Gibraltar, alguna part del Regne Unit, i pràcticament a tota la mar Mediterrània. Aquesta espècie, com tots els cnidaris, té unes estructures anomenades cnidocists que serveixen per a caçar i defensar-se. Són les típiques cèl·lules urticants de les meduses que quan ens piquen ens fan mal. Per a les preses comunes com per exemple quan un petit cranc toca aquests tentacles, alliberen el seu verí que ajuda  l’anemone a capturar aquest animal.

Com a curiositat: aquesta espècie també allotja algues fotosintètiques anomenades zooxantel·les, com les que trobem als coralls tropicals, i li serveixen per a capturar la llum solar i produir nutrients que beneficien a l’anemone. Una altra informació curiosa es el gran nombre d’observacions de la medusa Pelagia nocticulca, donat especialment a la zona de l’Ametlla de Mar on s’han pogut observar centenars d’elles, portades per les corrents d’aquestes setmanes. A la província de Barcelona també predomina, en segon lloc, l’anemone, però en primer lloc es troba la gorgònia Leptogorgia sarmentosa amb 120 observacions. 

Quin és el Top 5 de mol·luscs?

Girona

Barcelona

Tarragona

Curiosament, de moment, el pop no es el rei de la pista! Per ara, l’esècie Stramonita haemastoma lidera tant a Tarragona (36 observacions) com a Barcelona (88 observacions). Encara així, el pop lidera a la província de Girona amb 83 observacions. Totes les províncies tenen també al top 5 diferents espècies com el nudibranqui Cratena peregrina (58 observacions a Girona), el pop (amb 66 observacions a Barcelona) i la sepia comú o Elysia timida (amb 32 i 23 observacions, respectivament). 

Octopus vulgaris potser és el pop més estudiat de tots, la seva dieta, distribució i sobretot la seva intel·ligència. Què ens ensenya aquest pop? 

  • És camaleònic: té una gran habilitat per canviar de color de forma immediata. Això ho fa gràcies a unes cèl·lules que es diuen cromatòfors. 
  • Intel·ligència excepcional: té un cervell relativament gran en comparació amb la seva mida corporal i és capaç de resoldre problemes, aprendre i recordar. No heu vist el documental My octopus teacher? Si no l’heu vist, és recomanable (i discutible). 
  • Tràgic final reproductiu: la femella diposita milers d’ous en coves, i els guarda i protegeix fins que fan eclosió. Així i tot, aquest procés de protecció és tan esgotador per ella que es mor poc després que neixin, ja que no s’alimenta durant aquest temps. Per això, fa que la reproducció sigui el seu acte final a la seva vida. Que trist!

Quin és el Top 5 de nudibranquis?

Girona

Barcelona

Tarragona

Clarament, no us podem no posar el top 5 de nudibranquis. No ho podem negar, tots i totes estem enamorades dels nudibranquis (es mereixen un post només per ells). Quina fantasia, quins colors, quina màgia desprenen, que tots els que portem càmera ens agrada trobar-los i fotografiar-los, oi?

De moment a la província de Girona i Barcelona, el nudibranqui que encapçala la llista es Cratena peregrina (cada any sol ser la reina en discòrdia), amb 58 i 22 observacions, respectivament. En canvi, a la província de Tarragona aquesta es troba en segon lloc i li pren la corona el nudibranqui Flabellina affinis, amb 15 observacions (quasi totes a Tarragona i l’Ametlla de Mar). 

Us animeu a anar canviant aquest mapa d’observacions? Us animem a totes i tots a continuar penjant observacions i anar veient com van canviant el top 5 d’aquests grups d’animals a la plataforma MINKA o al projecte de la BioMARató 2024!


Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins).

Comparteix aquest post

Més posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *