Explorant el misteriós món de les espècies marines: recursos per aprendre

Un dia més ens trobem aquí per endinsar-nos en el món marí. Referent a post anteriors sobre aprendre a diferenciar espècies, en aquest post volem donar-vos una sèrie de recursos que us poden ser útils per aprendre més. Explorarem algunes de les eines i fonts d’informació més valuoses que aquells interessats en el món marí. Comencem? 

Documentals 

My octopus teacher. Aquest documental ha tingut molt rebombori, tant per bona part com per la dolenta. Nosaltres només ens centrarem en coses bones i sense donar opinions al respecte.

Si t’interessa aprendre més sobre el comportament dels pops, aquí podràs observar com la seva intel·ligència va més enllà, també poden tenir intel·ligència emocional. Segur que molts haureu interaccionat amb aquests éssers tan fascinants, i si no ho heu fet, ho podeu comprovar. Si deixes una petxina o alguna closca de cloïssa prop d’ells veuràs com treuen el cap per agafar-la i posar-se-la a la seva casa que decoren per ser els més guapos o guapes. El seu cicle de vida és una mica trist, donat que la femella mentre cuida les postes no menja ni es dedica a fer cap activitat. Pel que, un cop les postes eclosionen, la mare es mor.

La sinopsi del documental és: “el cineasta Craig Foster va començar a bussejar a pulmó pels boscos d’algues de Ciudad del Cabo (Sudáfrica) i va trobar-se amb un curiós pop. Aquest va decidir visitar la seva casa durant cada dia durant un any fins que va guanyar-se la seva confiança (la del pop)”…i fins aquí la sinopsi perquè és recomanable de veure. 

Sharkwater és un documental diferent. No és per aprendre sobre taurons, sinó per aprendre com s’està maltractant aquests animals i conscienciar tot el mal que s’està fent. Aquest documental és impactant i il·lustra els problemes crítics als quals s’enfronten els taurons i els seus ecosistemes.

El documental se centra a la zona de Costa Rica. La pel·lícula no només educa sobre altres temes, sinó que també motiva l’acció i la conservació. 

Llocs web educatius

Tenim diferents webs educatives que ens poden ajudar a identificar o aprendre més sobre diferents espècies. Una d’elles és la web del Club d’Immersió de Biologia (CIB). En aquesta web hi podeu trobar una guia d’espècies de tots els grups. Inclou descripcions detallades, on s’indica com són, on viuen, com s’alimenten, com es reprodueixen, i en qui les podries confondre. A més, també inclouen una sèrie de curiositat sobre algunes espècies. També hi ha un contacte on es pot consultar sobre diferents temes incloent sobre la identificació d’alguna espècie. 

Per altra banda, si vols aprendre de nudibranquis o heterobranquis en general, hi trobem dues pàgines web molt especialitzes. En primer lloc, la pàgina web OPKon hi ha diferents participants que hi col·laboren. Hi podem trobar una introducció general d’aquestes espècies, on s’inclou l’anatomia, el perquè de la coloració, sobre l’alimentació o sobre la reproducció.

També hi ha una guia no només de les diferents espècies sinó dels diferents grups, ordres, famílies, etc. Tot un conjunt de dades molt interessant d’explorar. També es nodreix de ciència ciutadana, així doncs si trobeu alguna espècie de nudibranqui que no sabeu què és podeu contactar amb ells o amb el Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC) que us ajudaran. Aquesta segona web també està especialitzada amb aquest grup. En la mateixa web podeu observar la guia, també noves notícies i fins i tot, les diferents activitats que s’organitzen. A més, també tenen un apartat de recursos on indagar. 

L’Aquàrium de Barcelona també té un apartat de guia d’espècies on podem trobar tantes espècies del Mediterrani, com d’altres llocs. Per exemple, si anem a peixos ossis, a l’espècie Serranus scriba podem trobar informació sobre la longitud màxima o el tipus d’alimentació. També curiositats i la seva distribució. 

Per últim, una de les webs més interessants de peixos és FishBase. Aquesta web és utilitzada per quasi tots els científics per explorar diferents dades sobre qualsevol peix. Si per exemple busquem Serranus scriba, podem observar un mapa de distribució, sobre quines profunditats es troba, quina és la talla mínima de maduració (és a dir, a quina talla ja es  poden reproduir), o quin és el seu hàbitat. 

Llibres especialitzats 

Després tenim tot el que és informació en format paper. Llibres que molts cops són essencials tenir-los a casa. Aquí us posem diversos exemples de llibres sobre fauna i flora de la mar Mediterrània. Un clar exemple és el que porta el mateix nom: Fauna i flora de la mar Mediterrània d’Enric Ballesteros i Toni Llobet. Aquest és un clàssic que segurament des que va sortir molta gent ja el té a casa. És una guia de butxaca per poder reconèixer les immersions que es pot veure en les immersions, o a pulmó o amb tub i ulleres. Encara que també es pot fer servir al dia a dia, com a una llotja de peix o als mercats on venguin el peix. S’il·lustren i es detallen més de 832 espècies, principalment es representen les més comunes. S’acompanya d’algun text com on viuen o amb quina freqüència els pots observar. Molt recomanable!

Si vols aprendre més sobre espècies de nudibranquis, està el llibre d’Els nudibranquis del mar català de Manuel Ballesteros, Miquel Pontes i Enric Madrenas. De fet, aquests autors formen part de la pàgina web, abans mencionada, OPK. Aquesta és un guia de camp dedicada als nudibranquis que tots estimem. És el primer llibre dedicat exclusivament a aquest mol·lusc. En aquest hi podràs trobar més de 150 espècies on consta informació bàsica, detalls morfològics i altres característiques com hàbitat, alimentació, reproducció, etc. Deixant de costat llibres que només siguin únicament sobre identificació d’espècies. També existeixen llibres com Océanos: el mundo secreto de las profundidades marinas. Aquest llibre explora les profunditats marines de manera visual. Presenta fotografies molt boniques tant de plàncton microscòpic fins grans balenes, algues marines, entre altres. També fa especial èmfasi a com aquestes espècies de les profunditats s’han adaptat a aquestes condicions. És un llibre divulgatiu per a tots els tipus de lector. 

Xarxes socials

Per últim, ens agradaria nomenar algunes xarxes socials útils per aprendre una poc més sobre la vida marina que ens envolta. Avui en dia és on la gent jove passa més hores del seu temps, i alguns Instagram serveixen per conscienciar sobres diferents aspectes marins. Us nombrarem alguns exemples.

En primer lloc, ens agradaria nombrar un Instagram incipient. Aquest és @projecteplancton. Es troba en els seus inicis, però està sent molt interessant. És un projecte de divulgació de l’Institut de Ciències del Mar on volen donar a conèixer la vida planctònica, especialment el plàncton microscòpic. Hi podeu trobar les diferents activitats que estan realitzant, il·lustracions i recomanacions. Un altre Instagram incipient, però que ha entrat amb molta força és @accionoceanos. Aquest és portat per l’activista Carlota Bruna. Aquest Instagram tracta principalment de divulgar i promoure l’activitat social per  la protecció dels oceans amb evidències científiques. Podeu trobar diferents moviments, i diferents problemes que existeixen actualment al voltant d’algunes espècies marines com les balenes o la granja de pops. 

Tots aquests recursos són només una pinzellada dels milers que podem trobar a aquest món anomenat internet. També hi ha centenars de llibres, tant en català, espanyol o anglès que ens poden ajudar a aprendre sobre algun tema concret. En qualsevol cas, esperem que aquesta informació us hagi sigut útil i que us pugui ajudar a identificar les espècies d’interès per a la BioMARató o si voleu entendre algun comportament d’alguna espècie que no sabíeu. Us animem a continuar amb les vostres observacions i a profunditzar a través de diferents recursos educatius sobre les diferents espècies que ens envolten. 


Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins).

Comparteix aquest post

Més posts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *