Ets aquí per primera vegada? Guia pas a pas per utilitzar MINKA

Benvinguts i benvingudes a una nova edició de la BioMARató, una emocionant aventura científica-ciutadana que comença el 6 de maig. La BioMARató és un esdeveniment de ciència ciutadana que té per objectiu censar la biodiversitat marina i costanera de la zona litoral de Catalunya a través d’una competició amistosa amb altres regions i ciutats. La regió guanyadora serà la que aconsegueixi més quantitat d’observacions d’éssers vius sota l’aigua o a la costa, la que obtingui el nombre més elevat d’espècies i la que aconsegueix el nombre més gran de participants, sota el paraigua de la plataforma MINKA

Aquests tipus de projectes busquen implicar a la ciutadania, especialment la gent entusiasta del mar, a col·laborar en processos de recerca aportant les seves observacions de forma voluntària. De fet, són una molt bona oportunitat per formar part d’una comunitat d’altres persones motivades per estudiar i conèixer més sobre la fauna i flora marines. Aquest article va dedicat a totes les persones que participareu en la BioMARató per primera vegada, així com les més veteranes que vulguin refrescar la seva memòria sobre com funciona la plataforma MINKA i, així, poder participar en la BioMARató. 

Com registrar-te

En primer lloc, inicieu el vostre navegador preferit i aneu a la pàgina web de la plataforma MINKA (https://minka-sdg.org/). Un cop a la web, us haureu de registrar on indica la imatge següent. Només haureu d’introduir el vostre correu, nom d’usuari (important que el recordeu) i la vostra contrasenya.

Com pujem observacions?

Un cop dins, podreu explorar les diferents seccions, trobar informació sobre la plataforma, i interactuar amb altres participants. En aquest cas, us explicarem com pujar una observació i compti per la BioMARató 2024. En primer lloc, heu d’anar a la icona que posa “carregar” com en la imatge següent: 

Un cop esteu dins, us indicarà que arrossegueu o pujeu una foto o totes les que vulgueu. De fet, com podeu veure al vídeo següent, podeu pujar varies fotos del mateix individu i unificar-les. Haureu d’introduir el nom de l’espècie i el lloc de l’imatge. No us preocupeu si no sabeu quina espècie heu fotografiat, podeu posar la familia o grup que creieu i la comunitat experta de MINKA us ho validarà. 

Si totes les imatges son del mateix lloc i dia, també podeu seleccionar el quadrat “selecciona-ho tot” per posar la mateixa informació en totes les imatges. Per participar a la BioMARató no fa falta unir-se a cap projecte específic. Totes les imatges pujades en el període temporal del projecte i el lloc, ja entra de forma automàtica al projecte. Heu de tenir en compte que les imatges que pesin més de 20 MB no poden ser pujades directament a la plataforma. 

On es troben les meves imatges? 

Quan es torna al menú principal, hi ha diferents opcions per veure les nostres observacions, però la més senzilla és anar a la barra de sobre a la pestanya “les vostres observacions”:

Un cop dins, es poden observar totes les observacions que hem pogut anar pujant. Ens indica el nombre d’observacions, espècies, i qui ens ha identificat/corregit les nostres observacions. A més a més, també ens il·lustra les aportacions en un gran mapa.

També podem seleccionar una de les observacions pujades i veure si tota la informació està correcta o editar-la amb el botó blau de la dreta “Editar”.

Quines observacions serveixen? 

No totes les observacions serveixen, sinó que han d’haver assolit el nivell anomenat “Grau de recerca”. Això vol dir que l’observació té data, lloc, un arxiu per corroborar i que més de dos terços de la comunitat MINKA està a favor de la identificació. Per això també és important que no només hi hagi gent que pengi fotografies, sinó també gent amb coneixements que validin les identificacions.

Què cal tenir en compte?

Les observacions s’han de pujar a través d’un usuari personal a MINKA. Això vol dir que, per exemple, si pugeu les vostres fotografies a través d’un compte d’una entitat o una empresa, no servirien, de la mateixa manera que si teniu algun vincle laboral amb les entitats organitzadores o col·laboradores: Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Anèl·lides – Serveis Ambientals Marins, la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), l’Associació Oceánicos, Plàncton Diving, BioPlatgesMet o Cressi.

Esperem que amb aquesta guia us animeu a participar en aquesta nova edició que comença ja amb moltes ganes! En aquest blog anirem publicant més articles per ajudar-vos a identificar espècies, curiositats i moltes novetats més.


Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins). 

Comparteix aquest post

Més posts