Identificació d’espècies de coralls del mar Mediterrani
Foto portada: xasalva (MINKA)
El mar Mediterrani alberga una gran diversitat de coralls, imprescindibles per a l’equilibri dels ecosistemes marins. La identificació d’aquestes espècies durant la BioMARató és clau per ajudar a conèixer millor la seva distribució i estat de conservació. Tot i que dins de MINKA comptem amb experts que us ajudaran a identificar totes les vostres observacions, creiem que aquest post us pot facilitar l’observació de les diferents espècies de coralls que es troben a les nostres aigües.
Els coralls, que pertanyen al grup dels cnidaris (igual que les meduses), són organismes marins invertebrats amb una estructura senzilla, però amb una gran diversitat de formes i colors. Dins de la seva taxonomia, trobem els coralls durs (Scleractinia), que formen colònies massives amb esquelets calcificats, com Cladocora caespitosa, i els coralls tous (Octocorallia), com el corall vermell Corallium rubrum.
Aquesta classificació és fonamental per comprendre el paper ecològic de cada tipus d’espècie. A continuació, us deixem un resum d’aquesta classificació:
OCTOCORALLIA
Paramuricea clavata
Possiblement és la reina de les gorgònies del mar Mediterrani. Es tracta d’una colònia de forma arborescent amb moltes ramificacions irregulars en un sol pla. Aquesta espècie té un eix esquelètic intern segregat per tots els individus de la colònia (els pòlips). Cada pòlip té una funció específica (reproducció, alimentació, etc.) i presenta cnidocists (cèl·lules urticants, també presents a les meduses i en tots els organismes dins del grup Cnidaria). Sol presentar diferents coloracions, tot i que és més comuna la vermella. Pot viure des de 15 m fins a 100 m de profunditat, sempre fixada a un substrat i situada a favor de les corrents.
Es pot confondre amb colònies del fals corall Alcyonium coralloides, també de textura tova, que solen créixer sobre colònies mortes de Paramuricea sp.
Autor: jmturon (MINKA)
Eunicella cavolini
És una gorgònia amb ramificacions variables i molt flexibles. El seu color pot variar de groc a vermellós, i mesura entre 10 i 50 cm de longitud. Sol viure sobre roques, en parets verticals entre 10 i 40 m de profunditat, tot i que també s’ha observat a més profunditat. Aquesta espècie es pot confondre amb Eunicella verrucosa, tot i que aquesta última és escassa i els seus pòlips emergeixen d’un promontori prou prominent sobre les branques.
Autor: xasalva (MINKA)
Leptogorgia sarmentosa
Aquesta gorgònia és la més fàcil de veure a tota la costa catalana, ja que es troba a profunditats d’entre 10 m i 30 m, aproximadament. Sol viure sobre fons rocosos en àrees fosques. Es pot confondre amb Eunicella cavolini, però té un tret característic: l’esquelet s’aprima a mesura que ens apropem a la vora externa de la colònia.
Autor: albertvim (MINKA)
Corallium rubrum
El corall vermell és possiblement el corall més famós del mar Mediterrani, pescat des de temps antics. Els grecs i romans el recollien fent apnea, creient que tenia propietats medicinals o per utilitzar-lo en joieria i decoració. Aquesta activitat, que encara es practica avui dia, és una greu amenaça per a la seva població, ja que el seu creixement és molt lent (3-5 mm per any). Els pòlips d’aquest corall són blancs i molt vistosos. Sol viure sobre substrats rocosos en zones de poca o nul·la lluminositat, a profunditats d’entre 30 i 150 m.
Autor: jmturon (MINKA)
SCLERACTINIA
Cladocora caespitosa
Aquest organisme és un corall colonial amb un esquelet molt compacte, capaç de formar grans monticles de fins a 1 m, amb una estructura similar a la dels coralls tropicals. Aquesta espècie té una associació simbiótica amb algues unicel·lulars (zooxantel·les), que li aporten nutrients. Es troba a la zona infralitoral, fins a 50 m de profunditat, tant en fons rocosos com en praderies de Posidonia oceanica. Poden arribar a viure fins a 300 anys, però actualment, a causa del canvi climàtic, estan patint un gran blanquejament i es troben en regressió.
Autor: ealcaniz (MINKA)
Oculina patagonica
L’Oculina patagonica és una espècie de corall dur que ha guanyat atenció per la seva ràpida expansió al mar Mediterrani, tot i ser nativa de la costa atlàntica d’Amèrica del Sud. Aquest corall forma colònies massives, amb un esquelet calcari i pòlips petits de color blanc o groc pàl·lid. La seva proliferació està vinculada a l’augment de la temperatura causada pel canvi climàtic. Una de les seves peculiaritats és la seva resistència a l’estrès ambiental, fet que li permet sobreviure en condicions adverses, com la contaminació o les variacions tèrmiques. Tot i això, segueix sent susceptible al blanqueig per pèrdua de zooxantel·les.
Autor: virginia_canet (MINKA)
Participar en la BioMARató és una oportunitat molt important per ajudar a monitoritzar espècies com l’Oculina patagonica i contribuir al coneixement sobre la seva distribució i impacte al Mediterrani. Mitjançant l’observació i identificació d’aquest corall i altres organismes marins, els ciutadans poden aportar dades valuoses que ajudaran els científics a estudiar-ne l’expansió i a desenvolupar estratègies per a la conservació de la biodiversitat marina.
Autoria de l’article: Judith Camps Castella (Plàncton, Divulgació i Serveis Marins).
Comparteix aquest post
Més posts
Científic per un dia? Com s’interpreten dades de MINKA
Científic per un dia? Com s’interpreten dades de MINKA Com bé sabeu, la BioMARató és una competició amistosa que té per objectiu censar la biodiversitat
Explorar zones inexplorades: anima’t a bussejar a les zones buides del mapa de MINKA
Explorar zones inexplorades: anima’t a bussejar per les zones buides del mapa de MINKA Foto: Anèl·lides – Serveis Ambientals Marins Des de l’inici de la