Xerrada: 'Peixos, nudibranquis i ciència ciutadana’ amb Xavier Salvador i Miquel

xerrada biomarato

En els últims anys, la ciència ciutadana ha esdevingut una eina essencial per al desenvolupament de moltes investigacions científiques. Científics, entitats i ciutadania col·laboren, aprenen i descobreixen de forma conjunta. En l’actualitat, existeixen projectes com ANERIS i VIMAR, que pretenen fomentar la participació ciutadana com a mitjà per a l’obtenció de dades sobre biodiversitat, creant una xarxa d’observadors/es al llarg del litoral català.
Per tal de dur a terme tot això, existeixen portals d’observacions com la plataforma MINKA, que permet penjar imatges amb la seva ubicació i data concreta. Tot i que no és imprescindible ser un/a expert/a en la identificació d’espècies per poder participar (existeix una gran comunitat al darrere!), saber i conèixer allò amagat sota l’aigua dona un valor afegit; no només ens permet saber identificar espècies, sinó també saber on podrem trobar-les, en quina època o fins i tot reconèixer en quin estat es troben.

És per això que des de la FECDAS es promou aquesta primera xerrada divulgativa, per poder aportar coneixement extra a totes aquelles persones voluntàries i observadores que participen de la ciència ciutadana. En aquesta ocasió, parlarem sobre nudibranquis i peixos, amb en Miquel Pontes i en Xavier Salvador, respectivament.

En Miquel Pontes és fotògraf submarí i naturalista aficionat, que durant anys ha participat ene tota mena de projectes divulgatius relacionats amb la mar. És soci fundador del GROC (Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya) i del Grup VIMAR (Vida Marina), a més de coautor de diverses publicacions científiques.

En Xavier Salvador és naturalista subaquàtic, i actualment és integrant del grup EMBIMOS de l’Institut de Ciències del Mar, que treballen amb sistemes de participació ciutadana. És el curador de dades de la plataforma de ciència ciutadana MINKA. Ha escrit 2 llibres de fotografia de peixos i heterobranquis, incloent-hi cadascun una guia d’espècies d’aigües espanyoles, essent el d’heterobranquis la guia més completa d’aquest grup en l’àmbit espanyol.

Apunta’t a escoltar-los el pròxim 23 de maig en una sessió on-line de 18:00 a 20:00h!

Comparteix aquesta Activitat

Més posts

Inscriu-te per participar a l'activitat

Mira el vídeo per aprendre com funciona MINKA!​